Könyvtár és Közművelődés

Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ
Könyvtár és Közművelődés

Letölthető dokumentumok:

Küldetésnyilatkozat

Letöltés

PS ÁMK alapító okirat

Letöltés

Fenntartói nyilatkozat

Letöltés

Könyvtár használati szabályzat

Letöltés

SZMSZ Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ

Letöltés

SZMSZ Cserkeszőlő Könyvtár

Letöltés


Könytár elérhetősége, nyitva tartása:

Könyvtáros: Árvainé Tóth Éva
Cím: 5465 Cserkeszőlő, Ady Endre út 1.
Telefonszám: 56/568-451    470 mellék
E-mail: konyvtar@cserkeszolo.hu

Hétfő: 13:00 - 18:00
Kedd: 8:00 - 12:00, 13:00 - 16:00
Szerda: 8:00 - 12:00, 13:00 - 16:00
Csütörtök: 13:00 - 18:00
Péntek: 8:00 - 14:00
Szombat: szünnap
Vasárnap: szünnap

 
A könyvtár létesítésére vonatkozó adatok:


Létesítésének éve: 1957.

Előző helyén, az önkormányzat mellett 1993 óta működött

Jelenlegi helyén az általános iskola mellett 2002 óta működik


A könyvtár működésének bemutatása

Könyvtárunk 2002 évtől új, esztétikus és igényes környezetben működik 2003-ban az iskolai és a községi könyvtár állományának összevonására került sor. Így kettős funkciót kapott könyvtárunk, ahol egyrészt a diákok, pedagógusok oktatási, nevelési és művelődési tevékenységének segítése és magas szintű könyvtári ellátása folyik, másrészt a közkönyvtári funkció ellátása érdekében az itt élő gyermek és felnőtt lakosság tanulási, művelődési, információs és szórakoztatási igényeit elégítjük ki. Gyűjteményünket úgy alakítjuk, hogy mindkét funkciót figyelembe véve, mint általános gyűjtőkörű nyilvános könyvtár a lakosság igényeit elégítjük ki és, mint iskolai könyvtár az iskolai feladatoknak megfelelő komplex gyűjteményünk legyen. Könyvtári tereink lehetővé teszik, hogy elláthassuk kettős funkciójú könyvtárként vállalt alapfeladatainkat, illetve többféle szolgáltatást tudjunk nyújtani olvasóink számára. Az alapszolgáltatásokon kívül segédanyagokat szolgáltatunk iskolai és községi rendezvényekhez, itt folyik a Cserkeszőlői Hírek, községi újság szerkesztése, valamint Internetezési lehetőséget biztosítunk a látogatók számára. Az összevonással a fenntartó célja  az volt, hogy biztosítsa az óvodába és az iskolába járó gyermekek zavartalan hozzájutását a koruknak megfelelő irodalomhoz és erősítse a szülők szerepét is gyermekeik kulturális igényeinek megteremtésében.A már régóta tervezett informatikai fejlesztés, ami szerint több és jobb számítógép üzemelhet majd a könyvtárban ez év októberében valósult meg. Az eddig is szép környezetben működő jól felszerelt könyvtárunk egy uniós páyázatnak köszönhetően vadonatúj informatikai eszközökkel és egy lépcsőlifttel gazdagodott. A TIOP-1.2.3-11/1 kódszámú „Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése –Tudásdepó-Expressz” című pályázat keretében Cserkeszőlő Község Önkormányzat „Községi Könyvtár összehangolt infrastrukturális fejlesztése” című project biztosította számunkra, hogy megújulhasson számítógép parkunk, mely azóta is teljes kihasználtsággal működik és hozzájárul a könyvtár feladatainak sokrétű és korszerű ellátásához. A beszerzett eszközök között megtalálható projektor, projektorvászon és lapolvasó is, melyet a gyerekek már birtokba is vettek. Felhasználásukkal szintén a könyvtári szolgáltatások köre bővült. A jövőben ezeket például filmvetítésekre, előadások megtartására lehet használni. A feladatellátást segíti az új könyvtárosi munkaállomás, mely által lehetővé vált az online könyvtári szolgáltatás kialakítása. A pályázatnak köszönhetően nemcsak számítógép és monitor hanem a működéshez szükséges legújabb operációs rendszer, szoftverek, valamint, könyvtári integrációs rendszer is megújult. A Szirén Integrált Könyvtári Rendszer segítségével bárki otthonról betekintést nyerhet a könyvtár állományába a következő link segítségével:

SZIRÉN központi lelőhely adatbázis

Szintén ezzel a programmal működik az elektronikus kölcsönzői nyilvántartás és az elektronikus olvasóazonosítás is. A könyvtárosi munkaállomás részét képezi egy vonalkód olvasó és egy etikett cimke nyomtató. Így az olvasók adatait a rendszer már vonalkód alapján meg tudja jeleníteni. Az etikett cimke nyomtatóval pedig lehetőség lesz arra, hogy a könyvtárban lévő összes könyvre vonalkód kerüljön, mely szintén a kölcsönzést majd később pedig a leltározást könnyíti meg. A program eltárolja a kölcsönzések adatait, így bármikor lehet tudni kinél milyen könyv van és azt is mikor kölcsönözte illetve lejárt e már a kölcsönzési határideje.
A számítógépek biztonságos működéséhez vírusírtó program, rendszervisszaállító program és szünetmentes tápegység is lett beszerezve.
A pályázat leglátványosabb és nagyon hasznos új eszköze a lépcsőlift, amely lehetővé teszi azoknak az embereknek is a könyvtár látogatását, akik mozgásukban korlátozottak. Ezáltal reméljük többen ellátogatnak majd intézményünkbe, aki eddig ilyen okok miatt nem jutottak el hozzánk.
Ez a pályázat a mai kornak megfelelő elvárású könyvtári szolgáltatások nyújtását teszi lehetővé, bízunk abban, hogy községünk lakói nagy megelégedéssel fogadják illetve használják majd ezeket az új, korszerű eszközöket.
Állományvédelmi és eszközvédelmi szempontból is jelentős, hogy kameravédelemmel és behatolás jelző készülékekkel is el lett látva intézményünk.

2013 évben a TIOP-1.2.3-11/1-2012-0308 pályázatnak köszönhetően megtörtént
cserkeszőlői könyvtár fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése

Könyvtárunk megközelíthetősége nagyban akadályozta azon könyvtárhasználókat, akik koruknál, vagy egészségügyi állapotuknál fogva nagyon nehezen mozognak, viszont ezt a problémát egy lépcsőlift beszerelésével sikerült áthidalnunk, ezzel mindenki számára megközelíthetővé, elérhetővé vált az intézmény.
A fejlett, rugalmasan és egyszerűen használható, a legújabb technológiával ellátott informatikai eszközök beszerzése teljes egészében hozzájárul a könyvtár alapvető feladatainak korszerű ellátásához, kiegészítve azt infokommunikációs akadálymentes eszköz beszerzésével, valamint változatos alapszolgáltatásokkal. Célunk az volt, hogy egy fejlett számítógépes rendszer létrehozásával egy ilyen ki település is lépést tudjon tartani a technikai fejlődés rohanó világával.
A Szirén Integrált Könyvtári Rendszernek köszönhetően jelenleg 2100 könyvtár digitális állománya érhető el, mely az internetes könyvtárközi kölcsönzést és az olvasók kölcsönzési információinak elérését biztosítja.
A könyvtári szolgáltatások eléréséhez ma már nélkülözhetetlen az informatikai támogatás, valamint az épület akadálymentesítése. Ezeket a problémákat ezen pályázati projekt megvalósításával sikerült kiküszöbölnünk.

A támogatás összege: 8 000 000 Ft
A kivitelezés ideje: 2013. 04. 01. – 2013. 12. 31.
Kedvezményezett: Cserkeszőlő Község Önkormányzat
Azonosító száma: TIOP-1.2.3-11/1-2012-0308

A könyvtárban igénybe vehető szolgáltatások:

 • Dokumentumok kölcsönzése
 • Könyvtári könyvek, folyóiratok helyben használata
 • Könyvtárközi kölcsönzés
 • Multimédiás adathordozók használata
 • Televízió- és videó nézés
 • Zenehallgatás
 • Számítógép használat
 • Internetezési lehetőség
 • Hirdetésfelvétel a Cserkeszőlői Hírek c. községi újságba

Beiratkozási díj:

 • 16 éven aluliaknak: ingyenes
 • 16 éven felülieknek diákigazolvánnyal 200Ft/év
 • 16 és 70 év közötti felnőtteknek: 1000Ft/év
 • 70 év feletti felnőtteknek ingyenes

Internet szolgáltatás: 300,- Ft / óra

A Cserkeszőlői Hírekben alkalmazott hirdetések díjtételei:

 • ¼ oldal 5.800,- Ft + Áfa = 7.250,- Ft
 • ½ oldal 11.000,- Ft + Áfa = 13.750,- Ft
 • egész oldal 22.000,- Ft + Áfa = 27.500,- Ft
 • apró hirdetések 80,- Ft + Áfa = 100,- Ft

Állomány adatok:

Leltári saját állomány:

 • 17255 könyv
 • 116 hangdokumentum (CD)
 • 385 képdokumentum (DVD, Videofilm)
 • 69 elektronikus (digitális) dokumentum ( CD-ROM)
 • 548 egyéb dokumentum (jelen esetben: lefűzős dokumentumok)Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ