Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató a Cserkeszőlő Községi Önkormányzat, Cserkeszőlői Polgármesteri Hivatal, Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ által üzemeltetett weboldalakhoz kapcsolódó adatkezeléséhez

A Cserkeszőlő Községi Önkormányzat, Cserkeszőlői Polgármesteri Hivatal, Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ (továbbiakban: Közös Adatkezelők) az Európai Parlament és Tanács (EU) 2016/679 számú, a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló általános adatvédelmi rendeletével (továbbiakban: Általános Adatvédelmi Rendelet/GDPR) összhangban az alábbi tájékoztatást adja 

Közös Adatkezelők

Név: Cserkeszőlő Községi Önkormányzat
Székhely: 5465 Cserkeszőlő, Köztársaság tér 1.
Honlap: http://cserkeszolo.hu/onkormanyzat
Telefonszám: +36 56 568-451, +36 56 568-462
E-mail cím: onkormanyzat@cserkeszolo.hu 
Képviselő: Varga Attila
Képviselő elérhetősége: 56/568-455

Név: Cserkeszőlő Község Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5465 Cserkeszőlő, Köztársaság tér 1.
Honlap: http://cserkeszolo.hu/onkormanyzat
Telefonszám: +36 56 568-451, +36 56 568-462
E-mail cím: jegyzo@cserkeszolo.hu
Képviselő: Dr. Tóth Dániel
Képviselő elérhetősége: 56/568-455

Név: Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ
Székhely: 5465 Cserkeszőlő, Fürdő utca 25.
Honlap: http://cserkeszolo.hu/furdo/strandfurdo 
Telefonszám: +36 56 568-466
E-mail cím: furdovezeto@cserkeszolo.hu 
Képviselő: Gál Bertalan
Képviselő elérhetősége: +36 70 607-3152

Az adatvédelmi tisztviselő elérhetősége

Adatvédelmi tisztviselő neve: Közinformatika Nonprofit Kft.
E-mail cím: dpo@kozinformatika.hu
Levelezési cím: 1043 Budapest, Csányi László u. 34
Telefonos elérhetősége: 06 (1) 610 9383 / 103

Adatkezelők által üzemeltetett weboldalak

http://www.cserkeszolo.hu/

Adatfeldolgozó

Aktiv Digital Media Kft. 5600 Békéscsaba, Szigetvári u. 8
tel: +36 30 / 897 2050, email: marketing@aktivdigital.hu

A weboldal használatával kapcsolatos adatkezelés

1. A weboldalak által alkalmazott cookie-kal kapcsolatos adatkezelés

A Közös Adatkezelők által üzemeltetett weboldalakra való belépéssel, ha ezt az Ön által használt böngésző beállítások engedik, vagy azt Ön az oldal első látogatásakor kifejezetten jóváhagyja, a weboldal automatikusan elmenthet információkat az Ön számítógépéről, illetve a böngészésre használt eszközéről (táblagép, okostelefon, hordozható okos eszközök), illetve azon e célból ún. számítógépes „sütiket” (cookie) vagy más hasonló programokat helyezhet el.

A sütik segítségével a weboldal bizonyos ideig megjegyzi az Ön műveleteit és személyes beállításait, így Önnek nem kell azokat újra megadnia minden egyes alkalommal, amikor weboldalainkra ellátogat, vagy az egyik lapról átnavigál egy másikra.

Önnek lehetősége van arra, hogy törölni tudja a számítógépén tárolt összes sütit, és a böngészőprogramok többségében le tudja tiltani a telepítésüket. Ebben az esetben azonban előfordulhat, hogy minden alkalommal, amikor ellátogat egy adott oldalra, manuálisan el kell végeznie egyes beállításokat, és számolnia kell azzal is, hogy bizonyos szolgáltatások és funkciók esetleg nem működnek.

A weboldalakon ideiglenes munkamenet cookie-k és állandó cookie-k kerülhetnek elhelyezésre.

A munkamenet cookie-k használata segíti a weboldal megfelelő, felhasználóbarát és biztonságos működését.

Az állandó cookie-k segítenek abban az Adatkezelőnek, hogy többet megtudjon arról, hogy a Weboldalak látogatói milyen szokások szerint használják a honlapot. Ezeket az információkat a weboldalunk működésének javításához használjuk fel. 

A weboldalakon 3. féltől származó cookie-k is kerülhetnek az eszközére. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, azon weboldalak tekintetében, amelyeknél a külső szolgáltató cookie-ját használják. 

Harmadik féltől származó cookie-k

Statisztikai célú sütik

Ezen sütik információt biztosítanak számunkra a honlap megfelelő fejlesztéséhez a felhasználói igények felmérésén keresztül.

Ezek a sütik olyan információkat gyűjtenek, mint például melyik menüpontra vagy a honlap melyik részére kattintott, hány oldalt keresett fel, időben milyen hosszú volt az egyes munkamenet, milyen dokumentumokat töltött le. Ennek biztosítására ún. harmadik fél általi sütiket (Google Analytics) is használunk. A Google Analytics sütikről részletes tájékoztatás az alábbiak linkeken talán:

https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage#analyticsjs

További cookie információkat itt talál: 

https://support.google.com/analytics/?hl=hu#topic=3544906 

https://www.google.com/policies/technologies/cookies

Részletes tájékoztatás az Google adatvédelmi irányelveiről a következő linken találhat: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

A Honlapon a cookiek-hoz fajtájuk szerinti csoportosításban adhatja meg a Felhasználó a hozzájárulását.

Célzott hirdetési sütik

Ezen sütik célja, hogy a böngészése alapján a felhasználót leginkább érdeklő, vagy a számára releváns hirdetések jelenjenek meg más webhelyeken. Ezen sütik segítségével mérhetők továbbá a kampányaink teljesítménye is. Ennek biztosítására ún. harmadik féltől származó sütiket használunk. Amennyiben a felhasználó ezen sütik használatához hozzájárul, akkor a honlap használatának nyomon követése során összegyűjtött információk együttesen azon célból kerülnek feldolgozásra, hogy a megjelenített reklámokat még jobban a felhasználó igényeihez igazíthassák a weboldalakat üzemeltetők. Ilyen harmadik féltől származó sütik a Google Adwords és a Doubleclick sütik, valamint a Facebook sütik.

A Google Adwords és a Doubleclick részletes tájékoztatója az alábbi linkeken érhető el:

https://policies.google.com/technologies/cookies?hl=hu ; www.doubleclick.net

A Facebook sütik részletes tájékoztatója az alábbi linken érhető el:

https://www.facebook.com/help/cookies/

 

1.1 Érintettek kategóriái

Munkamenet cookie-k esetében a weboldalt látogató, felkereső valamennyi érintett, állandó cookie-k esetén, akik hozzájárultak a cookie használatához.

 

1.2 Az adatkezelés célja

A cookie célja, hogy az adott infokommunikációs, internetes szolgáltatást megkönnyítse, kényelmesebbé tegye.

 

1.3 A weboldalon használt cookie-k

Cookie típusa Az adatkezelés célja Az adatkezelés jogalapja Adatkezelés időtartama A kezelt adatok köre
XSRF-TOKEN A weboldal védi a támadásoktól érintett hozzájárulása adatai kezeléséhez A munkamenet végeztével, illetve a böngésző bezárásával a munkamenet cookie automatikusan törlődik nem kezel személyes adatot
cserkeszolo_session Az oldal funkcionális működésének biztosítása érintett hozzájárulása adatai kezeléséhez A munkamenet végeztével, illetve a böngésző bezárásával a munkamenet cookie automatikusan törlődik nem kezel személyes adatot  
Google Analytics cookie-k Információ gyűjtése azzal kapcsolatban, hogyan használják látogatóink weboldalunkat érintett hozzájárulása adatai kezeléséhez _ga 2 év _gat 1 nap _gid 1 nap Illetve az érintett hozzájárulásának visszavonásáig.  Közös Adatkezelők nem kezel személyes adatot, az adatkezelés a Google szerverén történik
collect A látogató eszközének viselkedéséről küldd adatokat a Google Anyalytics-nak érintett hozzájárulása adatai kezeléséhez A munkamenet végeztével, illetve a böngésző bezárásával a munkamenet cookie automatikusan törlődik a Felhasználó számítógépéről. Illetve az érintett hozzájárulásának visszavonásáig. nem kezel személyes adatot 
Google Adwords és doubleclick.net konverziós és remarketing kódok Google Analytics remarketing funkció Felhasználó számára releváns hirdetések megjelenítése érintett hozzájárulása adatai kezeléséhez Sütitől függően eltérő, de maximum 2 év.  Közös Adatkezelők nem kezelnek személyes adatot, az adatkezelés a Google szerverén történik
Facebook sütik konverziós és remarketing kódok Egyéb Facebbok sütik: _fbp – felhasználó azonosító _fbc – kattintás azonosító Felhasználó számára releváns hirdetések megjelenítése érintett hozzájárulása adatai kezeléséhez Sütitől függően eltérő, de maximum 2 év. Közös Adatkezelők nem kezelnek személyes adatot, az adatkezelés a Facebook szerverein történik 

1.4 Az adatkezelés jogalapja 

Az ideiglenes munkamenet cookie-k esetében az adatkezelés jogalapja a Közös Adatkezelők jogos érdeke a GDPR 6. cikk 1. bekezdés f)  Az Adatkezelő jogos érdeke weboldalának megfelelő működése.  Adatkezelő az érdekmérlegelést elvégezte, melyet Adatkezelő az érintett kérésére a rendelkezésére bocsát.  Az állandó cookie-k esetében az adatkezelés jogalapja az ön hozzájárulása az adatai kezeléséhez, GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja.

1.5 A kezelt személyes adatok forrása

Az adatokat az érintett szolgáltatja az Adatkezelőnek

1.6 Hozzájárulás visszavonása

Az állandó cookie-k esetében Ön az adatkezeléshez adott hozzájárulását bármikor visszavonhatja, akként hogy a sütiket letiltja, kikapcsolja. A hozzájárulás visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét.

Az érintett sütikkel kapcsolatos tevékenységet meggátolhatja, a korábbi látogatásai során elhelyezett adatfájlokat törölheti, melynek pontos módjáról böngészője útmutatója igazítja el, melyeket a következő oldalakon talál:

Mozilla Firefox: Sütik engedélyezése és tiltása, amit a weboldak használnak beállítások mentésére

Google Chrome: A cookie-k be- és kikapcsolása

Microsoft Internet Explorer: Cookie-k törlése és kezelése

Microsoft Edge: A Microsoft Edge, a böngészési adatok és az adatvédelem

Apple Safari: Sütik és webhelyadatok kezelése a Mac gép Safari alkalmazásában

1.7 Tiltakozás

Ön jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból tiltakozzon a jogos érdek jog alapján végzett adatkezelés ellen. Ebben az esetben Adatkezelő megvizsgálja az Ön vonatkozásában az érdekmérlegelés jogalapján végzett adatkezelését, és amennyiben megalapozottnak találja a kérelmét, töröli a személyes adatait. A vizsgálatunkról Önt mindenképp tájékoztatni fogjuk.

A tiltakozást akár postai, akár elektronikus úton az 1. és 2. pontokban rögzített elérhetőségeken tudja kezdeményezni.

1.8 Személyes adatok továbbítása, címzettjei, illetve a címzettek kategóriái

Adatkezelő csak kivételes esetben és jogszabályi kötelezettség alapján adja át az Érintett személyes adatait állami szervek, hatóságok - így különösen bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság és szabálysértési hatóság, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság – számára.

1.9 Az adatkezelés során biztosított biztonság 

A Hivatal a személyes adatokat az információbiztonsági előírásoknak megfelelően védett szervereken/fizikai helyiségekben tárolja. A Hivatal az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvényben meghatározottak alapján valamint az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvényben meghatározott technológiai biztonsági, valamint a biztonságos információs eszközökre, termékekre, továbbá a biztonsági osztályba és biztonsági szintbe sorolásra vonatkozó követelményekről szóló 41/2015. (VII. 15.) BM rendelet pontjait betartva működik. A Hivatal továbbá rendelkezik ISO Minőségirányitási kézikönyvvel.

1.10 Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei

A személyes adatok szolgáltatásának elmaradása esetén a weboldal lehetséges, hogy nem működik megfelelően.

1.11 Automatizált döntéshozatal (továbbá profilalkotás)

Az adatkezelés során automatizált döntéshozatalra, ideértve a profilalkotást is, nem kerül sor.

1.12 Hozzájárulás visszavonása

Ön az adatkezeléshez adott hozzájárulását bármikor visszavonhatja. Amennyiben Ön a hozzájárulását visszavonja az Adatkezelő törli az Önnel folytatott beszélgetést. A hozzájárulás visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét.

A hozzájárulását akár postai, akár elektronikus úton az 1. és 2. pontokban rögzített elérhetőségeken tudja kezdeményezni.

2. A weboldalon található elehetőségeken keresztül történő kapcsolatfelvétel során megadott adatokkal kapcsolatos adatkezelés

A weboldal felhasználói a weboldalon található adatkezelő elérhetőségein keresztül felvehetik a kapcsolatot az Adatkezelővel.

2.1 Érintettek kategóriái

Az adatkezelővel kapcsolatfelvételt kezdeményező magánszemélyek.

2.2 Az adatkezelés célja

Az adatkezelés célja a kapcsolattartás a kapcsolatfelvételt kezdeményező érintettel, válaszadás a megkeresésre, megkeresésben feltett kérdések megválaszolása, általános ügyintézés a kapcsolatfelvétellel kapcsolatban.

2.3 Az adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontján alapul, az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása a személyes adatai kezeléséhez.

2.4 A kezelt adatok köre

érintett neve, 
érintett e-mailcíme,
érintett telefonszáma,
érintett levelezési címe
egyéb, az érintett által a kapcsolatfelvétel során megadott adatok

2.5 Személyes adatok továbbítása, címzettjei, illetve a címzettek kategóriái

Adatkezelő csak kivételes esetben és jogszabályi kötelezettség alapján adja át az Érintett személyes adatait állami szervek, hatóságok - így különösen bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság és szabálysértési hatóság, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság – számára.

2.6 Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei

Az adatszolgáltatás elmaradása esetén az érintettnek nem tud megfelelő választ adni az Adatkezelő.

2.7 Az adatkezelés időtartama

az érintett hozzájárulásának visszavonásáig, 
de legkésőbb a kommunikáció lezárását követően

2.8 A kezelt személyes adatok forrása

A kezelt adatok forrása az érintett.

2.9 Automatizált döntéshozatal (továbbá profilalkotás)

Az adatkezelés során automatizált döntéshozatalra, ideértve a profilalkotást is, nem kerül sor.

3. Az érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogai

Érintett tájékoztatáshoz való joga

A jelen Adatvédelmi tájékoztatóval biztosítja az Adatkezelő a tájékoztatást adatkezelési tevékenységről.

Hozzáférés joga:

Az érintett jogosult arra, hogy az adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz és a következő információkhoz hozzáférést kapjon:

  • adatkezelő által kezelt, adatokról, az érintett személyes adatok kategóriáiról, 
  • ha az adatokat nem az érintettől gyűjtötték, a forrásukra vonatkozó minden elérhető információ
  • az adatkezelés céljáról, jogalapjáról
  • adott esetben a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama, vagy ha ez nem lehetséges, ezen időtartam meghatározásának szempontjai;
  • azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat közölték vagy közölni fogják, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket;
  • az érintett azon jogáról, hogy kérelmezheti az adatkezelőtől a rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen,
  • a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának jogáról
  • automatizált döntéshozatal ténye, ideértve a profilalkotást is, valamint legalább ezekben az esetekben az alkalmazott logikára és arra vonatkozó érthető információk, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel bír, és az érintettre nézve milyen várható következményekkel jár.

Az Érintett kérésére az Adatkezelő az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát az Érintett rendelkezésére bocsátja első alkalommal díjmentesen. 

Az Érintett által kért további másolatokért az adatkezelő az adminisztratív költségeken alapuló, díjat számíthat fel.

Az adatbiztonsági követelmények teljesülése és az érintett jogainak védelme érdekében az Adatkezelő köteles meggyőződni az érintett és a hozzáférési jogával élni kívánó személy személyazonosságának egyezéséről, ennek érdekében a tájékoztatás, az adatokba történő betekintés, illetve azokról másolat kiadása is az érintett személyének azonosításához kötött.

Helyesbítéshez való jog

Az Érintett jogosult arra, hogy kérésére az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül helyesbítse a rá vonatkozó pontatlan személyes adatokat.

Törléshez való jog

Az Érintett jogosult arra, hogy kérésére az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül törölje az Érintettre vonatkozó személyes adatokat, amennyiben a jogszabályban rögzített indokok valamelyike fennáll.

Az adatkezelés korlátozásához való jog

Az Érintett jogosult arra, hogy kérésére az Adatkezelő korlátozza az adatkezelést, ha az alábbiak valamelyike teljesül:

a) az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az adatkezelő ellenőrizze a személyes adatok pontosságát;

b) az adatkezelés jogellenes, és az érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;

c) az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy

d) az érintett a GDPR 21. cikk (1) bekezdése szerint tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.

Ha az adatkezelés korlátozás alá esik, az ilyen személyes adatokat a tárolás kivételével csak az Érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

Adathordozáshoz való jog:

Az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa az adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, és ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa.

A tiltakozáshoz való jog 

Az Érintett személy saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozhat az adatkezelés ellen, ha álláspontja szerint az Adatkezelő a személyes adatát a jelen adatkezelési tájékoztatóban megjelölt céllal összefüggésben nem megfelelően kezelné. Ebben az esetben az Adatkezelőnek kell igazolnia, hogy a személyes adat kezelését olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

Érintett adathordozhatósághoz való joga:

Ön jogosult arra, hogy az Önre vonatkozó, az Ön által az Adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, továbbá jogosult arra, hogy ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa anélkül, hogy ezt akadályozná az az adatkezelő, amelynek a személyes adatokat a rendelkezésére bocsátotta, ha:

  • az adatkezelés hozzájáruláson, vagy szerződésen alapul; és
  • az adatkezelés automatizált módon történik.

Ön jogosult arra, hogy kérje a személyes adatok adatkezelők közötti közvetlen továbbítását.

4. Az érintetti joggyakorlás általános szabályai

Amennyiben a személyes adat szolgáltatása jogszabályi kötelezettségen alapul, és az érintett ennek nem tesz eleget, az – az adott eljárási jogszabály rendelkezéseire figyelemmel – a kérelem visszautasítását vagy elutasítását eredményezheti.

Az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül, de legfeljebb a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az Érintettet kérelme nyomán hozott intézkedésekről. Szükség esetén, figyelembe véve a kérelem összetettségét és a kérelmek számát, ez a határidő további két hónappal meghosszabbítható. A határidő meghosszabbításáról az Adatkezelő a késedelem okainak megjelölésével a kérelem kézhezvételétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az Érintettet. Ha az Érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, a tájékoztatást lehetőség szerint elektronikus úton kell megadni, kivéve, ha az Érintett azt másként kéri.

Az Adatkezelő az Érintett részére a tájékoztatást és intézkedést díjmentesen biztosítja. Ha az Érintett kérelme egyértelműen megalapozatlan vagy – különösen ismétlődő jellege miatt – túlzó, az Adatkezelő, figyelemmel a kért információ vagy tájékoztatás nyújtásával vagy a kért intézkedés meghozatalával járó adminisztratív költségekre:

a) észszerű összegű díjat számíthat fel, vagy

b) megtagadhatja a kérelem alapján történő intézkedést.

A kérelem egyértelműen megalapozatlan vagy túlzó jellegének bizonyítása az Adatkezelőt terheli.

Ha az Adatkezelőnek megalapozott kétségei vannak a kérelmet benyújtó természetes személy kilétével kapcsolatban, további, az Érintett személyazonosságának megerősítéséhez szükséges információk nyújtását kérheti. 

5. Jogérvényesítési lehetőségek

Az Érintett a személyes adatai kezelésével kapcsolatban bármikor fordulhat az Adatkezelőhöz közvetlenül az 1. pontban rögzített elérhetőségen, vagy az Adatkezelő adatvédelmi tisztségviselőjéhez a Közinformatika Nonprofit Kft-hez (levelezési cím: 1043 Budapest, Csányi László u. 34., E-mail cím: dpo@kozinformatika.hu

Az Érintettnek lehetősége van adatainak védelme érdekében bírósághoz fordulni. A bíróság az ügyben soron kívül jár el.  A per - az érintett választása szerint – az érintett lakóhelye vagy tartózkodási helye illetve a Hatóság székhelye szerint illetékes Törvényszék előtt is megindítható. 

A lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszéket megkeresheti a http://birosag.hu/ugyfelkapcsolati-portal/birosag-kereso oldalon. A Hatóság székhelye szerint a perre a Fővárosi Törvényszék rendelkezik illetékességgel. 

Az Érintett a személyes adatai kezelésével kapcsolatos panasz esetén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is fordulhat (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, postai cím: 1530 Budapest, Pf.: 5., cím: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c, Telefon: +36 (1) 391-1400; Fax: +36 (1) 391-1410; E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu; honlap: www.naih.hu).