Lakossági tájékoztatás

2021-05-12 16:30
Lakossági tájékoztatás

Az enyhe tél kezdete óta, egyre több kullanccsal találkozhatunk településünkön, elszaporodtak környezetünkben a kullancscsípés észlelések. 

A kullancsok az árnyékos helyeket kedvelik, aljnövényzetben, bozótosokban tartózkodnak a legszívesebben. 

A kullancs fűről, bokrokról akár kertészkedés közben is ráakaszkodhat az ember bőrére. 

A kullancs némi érzéstelenítés után átszúrja a bőrt, így észre sem vesszük, amikor megcsíp és akár napokig is észrevétlenül szívhatja vérünket.

Ezért nagyon fontos, hogy minden este nézzük át magunkat és gyermekeinket, főleg hajlatainkat és a hajas fejbőrt is tüzetesen vizsgáljuk át. Gyerekeknél is esténként ajánlott az alapos átvizsgálás.

Ha kullancsot találunk magunkban, a legegyszerűbb a patikában található kullancs-kanállal eltávolítani úgy, hogy a bőrhöz legközelebb eső részét fogjuk meg. Soha ne a testét szorítsuk össze. Ha aznap eltávolítjuk, akkor jó eséllyel megelőzhetjük a betegség kialakulását, a megbetegedést előidéző kórokozók ugyanis nem azonnal kerülnek az ember szervezetébe. 

A kullancs a Lyme-kór és a kullancs által terjesztett vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás kórokozóján felül számos egyéb mikrobát is hordozhat.

A koronavírus-járvány miatt is ügyelnünk kell arra, hogy ne kerüljünk kórházba fertőzött kullancs csípése következtében.

A csípés helyét legalább 2 hónapig tanácsos figyelemmel kísérni.