Egy hónappal a nyitás után

2021-06-07 14:15
Egy hónappal a nyitás után

Amennyiben szükséges, akkor egyetértek olyan intézkedésekkel, amelyek megakadályozhatják a vírus terjedését. 

Azonban nem értek egyet azzal, hogy egy általános és legtöbb élethelyzetet átfogó feloldásnál olyan megkülönböztetéseket hagynak életben, amelyek nem életszerűek.

Konkrétan a fürdőnk és szálláshelyeink esetében a védettségi kártyához kapcsolódó beléptetés az, amely véleményem szerint már nincs arányban az életünk nagy részére kiterjedő feloldásokkal, valamint a jelenlegi és a járvánnyal kapcsolatos állítólagos (vagy valós) nyugalmi helyzettel.

Miért nem lehet jelenleg védettségi kártya nélkül látogatni a fürdőket és gyógyfürdőket, és szállásokat? 

Lehet strandokra menni, így a legnagyobbra is, azaz a Balatonra, minimális korlátozással.

Védettségi kártya nélkül lehet üzlettel kapcsolatban szállásokat használni, keveredve a védettségi kártyásokkal.

Foci meccseket nem említem, mert azt teljesen elengedték. Lehet gyakorolni a sportokat és lehet látogatni a sporteseményeket különösebb korlátozás nélkül.

Teraszon lehet védettségi kártya nélkül enni, inni. (Szerintem belső helyeken is, mert sok helyen nem ellenőrzik. Tapasztalat.)

Végre meg lehet tartani képviselő-testületi üléseket az önkormányzati (elavult) törvény szerint és azokon korlátozás nélkül részt vehet bárki.

Szabadtéri rendezvényhez sem kell igazolvány, lehet bulizni, koncertre járni. (Igaz 500 főig nem kell, és azt még nem tudni, hogy mi a különbség fertőzés és a járvány szempontjából az 500 fős és mondjuk a 534 fős rendezvény között. Vagyis tudjuk, hogy mi a különbség: 34 fő, semmi más.) Nem is beszélve a lagzikról, magánrendezvényekről, végre szabadon lehet tartani azokat.

Iskolákba is visszatért több tízezer gyerek. Védettségi igazolvány nélkül.

Gyűléseket is, tüntetéseket is, választásokat is lehet tartani.

Nincs kijárási tilalom, nem kell maszkot viselni a közterületen, a szabadban. (Lehet, hogy a döntéshozók nem tudják, hogy a fürdők nagy része a szabad ég alatt található, és a benti fürdő részek is modern szellőztető technikákat alkalmaznak, amelyekkel nem a benti levegő kering, hanem kifújják az elhasznált levegőt?)

És nem utolsó sorban ne feledjük, hogy dolgozni is lehet védelmi igazolvány nélkül.

De fürdőket, gyógyfürdőket, szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, használni.

Ugyan miért van így?

Nem kellene ezen is változtatni? Mindig mindenben a Balaton? Értem én a logikát, de ezt már megjátszották az un. érdekvédelmi szervezetek a tavaly tavaszi lezárásoknál. 

Emlékszik még valaki a tavaly tavaszi lehetetlen fürdőnyitási szabályozásra, amely a hozzá nem értő és önös érdekeket képviselt? Például a vegyszeradagolásra valaki emlékszik még? Akkor is eljátszották a fürdőkkel a lehetetlen követelmények rendszerének kizárólagos alkalmaztatását.

(Mi megtettük ebben az esetben is amit csak lehetett, az akkori ajánlásoknak megfelelően felszereltük és engedélyeztettük a vegyszeradagolókat. Most persze szükség sincs rá, senki meg nem kérdezi, hogy van-e.)

Továbbra is kb. 500 ezer ember (plusz a családjuk) megélhetését veszélyeztetik ezekkel az illogikus, (vagy inkább nevezzük) nem konzekvens döntésekkel. A turizmusban a foglalkoztatottak 10%-a dolgozik.

Támogatás viszont nincs (nekünk nem is volt). Vagyis ami volt (van) azt nem tudni hová megy vagy folyik.

Ha valaki szívén viseli a gazdaság újraindítását, akkor változtatni kellene, de sürgősen. 

Mert ne legyen senkinek se illúziója, ha nálunk ez van, akkor máshol is hasonló problémákkal küzdenek napi szinten. A turizmus beindítása belföldön nélkülünk, jelentős piaci szereplők nélkül, nem lehetséges. 

Mehetnek a tömegek a Balatonra (mi is fogunk a nyáron), de ez nem megoldás (gyógyászati, gazdaságpolitikai és társadalmi problémákat is felvető) a turizmusból élő rétegek számára.

Nagyon fontos lenne most, hogy az érdekvédelmi szervezeteink önös érdekeik nélkül végeznék munkájukat, és használható, valamint életszerű javaslatokat adjanak a döntéshozóknak.

Ez nem panaszkodás, ez csak a valóság érzékeltetése. 

Szállásaink szinte telt házasan működnek, de hiányzik a magánszállásadók nagyobb kihasználtsága. Szemmel láthatóan sokan vannak a fürdőben, de létszámban nagyon hiányozik az egy napos, nem a településen megszálló fürdőzők jelenléte. Mi mindent megoldunk saját erőből, ha kell, de nem minden fürdő, szálláshely, település van ilyen pozícióban. 

Így nagyon nehéz lesz jó szezont produkálni, olyan szezont, amely adna egy kis biztonságot a bizonytalan jövővel szemben.

Köszönöm vendégeinknek a türelmet, a megértést és a kitartást.

Varga Attila
polgármester