Fürdő és Gyógyászati Központ

Történelmi előzmények…

1942 szeptemberétől 1943 augusztusáig tartott a fúrása az első gyógyvíz kútnak. Olajat kerestek és helyette 92oC-os hévíz tört föl a mélyből, melyet akkor le is zártak, mondván, hogy értéktelen és motorban nem használható folyadék.

Az itt lakók fantáziáját azonban erősen arra ösztökélte a forró víz jelenléte – ami az ország legmelegebb hévize volt sokáig-, hogy a kutat kinyitották 1948-ban, de visszazárni már nem tudták.

A kútfej olyan szőlőterület és gyümölcsfák közepén volt, ahol a forró víz kipusztította volna a kultúrnövényeket, így a gazdák hetekig ástak egy árkot, ahol a vizet elvezették a szőlő és gyümölcsfás területekről.

Igen ám, de sokan voltak ezt az árkot csinálni és köztük olyanok is, akiknek fájt a lába reuma, vagy más betegségek miatt és néhány dolgos nap után – amit a kiömlő vizes sárban töltöttek-, azt tapasztalták, hogy megszűntek a fájdalmaik. Az első tapasztalatok, hogy gyógyvíz folyhat itt ki, ezek voltak.

Később a fő meder, illetve kanális mellett jobbra, balra teknőket ástak a földbe, amibe beleengedték a vizet, majd mikor kihűlt, beleültek és így voltak itt az első fürdőzők.

 

 

Majd felfigyeltek a környező településeken arra, hogy Cserkeszőlőbe milyen sokan jönnek a nagyszerű adottságú és tartalmú gyógyvíz miatt. Az akkori Szolnok Megyei Tanács segítségével 1955 május 1-jén 3 medencével, valamint női-férfi vállfás öltözővel, az akkori időknek megfelelő elvárási szinten megnyitották a cserkeszőlői Fürdőt.

 

 

A cserkeszőlői fürdő, a cserkei víz gyorsan népszerű lett az emberek között. Széles körből kezdtek idejönni pihenni, kirándulni, gyógyulni.

A fürdő területe, környezete, a medencék száma és a vendéglátás is párhuzamosan fejlődött a '60-as évek végéig. A '70-es évek elején a fejlődés megtorpant, megrekedt és a fürdőhely lassan a leépülés felé döcögött.

A rendszerváltást követően a cserkeszőlői Önkormányzat tulajdonába került a fürdő 1992-ben, a sok gonddal, lepusztult medencékkel, öltözőkkel stb. együtt, és a lassú leépülés a kezdeti lelkesedéssel együtt elindult a lejtőn 1998-ig. Ez év őszén az új önkormányzati testület, új polgármester, új, friss, nagy tervekkel vágott bele a fürdő és a turizmus fejlesztésébe.

 

Új korszak a cserkeszőlői turizmusban

 

Szokolai Lajos úr, az új, 1998-ban megválasztott polgármester ragyogó és meghökkentő, szinte álomnak tűnő tervet vázolt föl Cserkeszőlő jövőjéről. A  képviselő testületet maga mellé állítva a régi, lepusztult, fénytelen, agóniában lévő fürdő felújítását elkezdte.

1999 május 1-re a legöregebb 2 db gyógymedencét ragyogó gazdasági húzással felújították és még egy kör alakú gyógymedencét építettek a két meglévő mellé.

Beigazolódott a gondolat. A fejlesztés hozta a turistákat és már az első évben megtérült a beruházás fele. Ekkor került felújításra a gyermekmedence  vízforgató berendezés alkalmazásával és korszerű élményelemekkel.

 

 

2000-ben megépült az ún. élmény medencénk a már nagyon elhanyagolt 2 db régi medencéket is beépítve és magába foglalva.

2001-ben  az élménymedence mellé új, korszerű vizesblokk épült, mely épület magába foglal egy komoly, modern vízforgató berendezést is, ami a teljesen új területre épült tanmedencét látja el vízzel.

 

   

 

2002-ben elkezdődött a régi úszómedence helyére 2 db korszerű vízforgató berendezéssel is ellátott hullám és úszómedence építése, és a régi öltözők helyére egy ragyogó, kétszintes épület, melyben a földszinten női-férfi öltöző, az emeleten pedig a gyógyászat lett kialakítva.

2003 június elején lett átadva a fürdőző közönségnek az úszómedence, valamint a Csendes-óceáni hullámokat gerjesztő hullám medence is.

 

   

2004 évben elkezdődött az ún. IV-es számú gyógymedencénk építése ragyogó élményelemekkel és az Európában is egyedülálló ponyvacsúszda építése. A 270 m2 vízfelületű ülőpados gyógymedence  2004 júliusában elkészült és átadásra került a nagyközönség részére.

A kétpályás ponyvacsúszdát a 10×8 m-es vízforgatós csobbanómedencével 2004 szeptember 7-én vehették birtokba a legnagyobb örömmel az idelátogató vendégek.

   

2005-ben befedésre került a IV-es gyógymedence, úgy hogy zárt, fűtött folyosó köti össze a gyógycentrummal, valamint a régi téli fürdő 3 db gyógymedencés részével és az önkormányzat saját szállodájával.

2006-ban lett átadva a lengyelországi Bochniából hozott 44 m2 alapterületű klimatikus gyógyhely, a gyógysó szoba, ahol 17 fő tartózkodhat egyszerre. A felsőlégúti megbetegedésben szenvedők – aszthma, allergia, homloküreg gyulladás stb.-, részére kiváló hatással rendelkezik.

 

   

Ekkor adtuk át a fürdővendégeknek a Gyógyhatású Készítmények Szaküzletét is.

2007 évben építettünk 6 férőhelyes, hideg-meleg gyógyvízzel működő kádas gyógyfürdőt, mely kiegészítve a bochniai gyógysóval- olyan arányban, mint a Holt-tengeri-, csodálatos bőrgyógyító hatással bír pl. psoriasis esetén, valamint intim fürdést is biztosít, egy és két fő részére egyaránt igénybe vehető.

 

2007 szeptembere óta a cserkeszőlői Gyógyfürdő az OGYFI által adományozott Országos Jelentőségű Gyógyászat címet viseli. Gyógyászatunk teljes körű gyógyfürdőszolgáltatást nyújt. Az ország bármely részéről ideérkezők háziorvosi beutalóval nálunk is kiírathatják a számukra megajánlott reumatológiai kezeléseket, de lehet az otthoni reumatológus által felírt kezeléseket is itt érvényesíteni. Az Európai Unió tagországaiból érkező, az unió tagállamaiban használható egészségbiztosítási kártyával rendelkező betegek a támogatott áron vehetik igénybe a kezeléseket. Természetesen minden gyógykezelés önköltségesen is igénybe vehető, kivételt képeznek a csak orvosi ajánlásra felírtak.

 

Lehetőséget adunk vendégeinknek, hogy a kezelésekre már megérkezésük előtt megkapják a beosztásukat, amennyiben kezelőlapjukat és a vényt faxon, levélben, vagy e-mailben előre eljuttatják nekünk. Bővebb információ: 56/ 568 – 466

 

A gyógyvizünk óriási bőrgyógyító hatással bír elsősorban psoriasis, fejkorpa és ekcéma esetén. Pályáztunk és nyertünk is egy olyan ritka és egyedülálló különleges bőrgyógyászati, teljes testfelületet kezelő UVB és UVA fénysugarakat  kibocsájtó álló fénykabinra, melyből Magyarországon csak összesen 5 db van.

 

A fürdőben jelenleg igénybe vehető OEP által is támogatott kezelések: termál gyógymedence, termál kádas gyógyfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugár masszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, egyéni és csoportos száraz gyógytorna, komplex gyógyfürdő ellátás, fizoterápia

 

Reumatológiai szakrendelés minden munkanapon igénybe vehető.
Bejelentkezés: 56/568-465.

 

Szolgáltatásaink közé tartozik még: finn szauna, infraszauna, szolárium, frissítő talpmasszázs, maníkűr, pedikűr.

2009 évben a már 2008-ban is elkezdett fürdőterület bővítést megvalósítottuk és az eddigi fürdőterületünket 10 000 m2 szabad, fás-füves pihenő területtel bővítettük, ahol elkészült az EU szabványú homokos strand- röplabda, kézilabda és futball pálya. Szintén ezen a területen lesz egy  új 300 m2 vízfelületű ülőpados, egyedi, extra élményelemeket is tartalmazó gyógymedence. A projekt, ugyanúgy, mint az új téli fürdő megépítése az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

A háromszintesre tervezett téli fürdőépület alagsorában 1200 személyes öltöző, 300 m2-es fittness  terem valamint a gépészeti berendezés kap helyet. A földszinten lesz a fürdőtér, két db gyógymedence, melyek közül az egyiknek fedett kiúszója lesz a szabadba, egy gyermekmedence, egy élménymedence, egy tanmedence és egy jakuzzi. Az élménymedence elemei: sodrófolyosó, óriáscsúszda, és a fedett részből a szabad térbe kiúszó rész. A galériás első szinten kerül kialakításra egy pihenő nyugágyakkal és a  presszó kiszolgálás vendégtérrel. A házban lift is fog működni.

 

A fürdőnk fejlesztését a turizmus generálja, a turizmust az itt található újdonságok. Ezt tudjuk és mindent megteszünk az ideérkezők szíves vendéglátásáért, korrekt kiszolgálásáért, hogy elmondhassa mindenki, Cserkeszőlőbe érdemes elmenni és megtapasztalni az ott fellelhető szívélyes, emberbarát és kiváló minőségű vendéglátást.